ÜZENET A ZŰRBŐL

ÜZENET A ZŰRBŐL

Mindenkinek vannak zűrök az életében. Egyeseknek kicsi, másoknak nagy. Van, akinek ritkán, van, akinek gyakran. Lehetnek ezek átmeneti vagy tartós zűrök, fellelhetők a munkahelyen vagy a magánéletben, párunkkal, gyermekünkkel való kapcsolatainkban.

A zűrök tehát igen különbözőek, és különbözünk mi is a zűrökhöz való hozzáállásunkban.

Vannak, akik mielőbb szabadulni akarnak tőlük, és vannak, akik pontosan erre az adrenalin löketre éheznek, és ha nincs, generálnak maguknak (sajnos másoknak is) gyorsan egy kis zűrt. A szabadulók megoldása sem mindig valódi problémakezelés, sok esetben csak maguk becsapása, amikor beletörődnek a létezésükbe, netán a „majd az idő megoldja” reményében várják a sors beavatkozását.

Ma egyébként mintha divat lenne zűrben, zűrösen élni. Hányszor halljuk, hogy valaki – szinte jóleső érzéssel – mondja: „Ma nagyon zűrös napom volt!” Ha megkérdezik, hogy mennek a dolgok, csípőből soroljuk (hiszen elvárás), hogy mennyi probléma, nehézség van az életünkben, melyekkel meg kell küzdenünk, mert „ilyen az élet”. Miért csináljuk? Talán mert ez is azt a hamis illúziót kelti, hogy uraljuk a helyzetet, hiszen ez bizonyítja, hogy talpon tudunk maradni a problémák közepette is.

De miért is jutottak eszembe ezek a gondolatok? Éppen ezzel a címmel (Üzenet a zűrből) indítunk hamarosan egy kommunikációs tréninget, és azon merengtem, hogy miért is nem halljuk meg kapcsolatainkban ismétlődő zűrjeink valódi üzenetét.

Azért, mert még nem tanultunk rá, hogy tudatosan hegyezzük a fülünket, élesítsük a látásunkat és felismerjük a zűrhöz kapcsolódó zsigeri érzéseinket. Pedig fontos lenne érzékelésünk finomítása, hiszen jellemző mintákat fedezhetünk fel, mely felismerések erőforrássá változtathatóak kapcsolataink működtetésében. Nem véletlenül szeretünk egyesekkel beszélgetni, másokkal pedig nem. A hasonló mintázatok segítik az összhang kialakulását, a konfliktusok megelőzését, kezelését. A ráhangolódás pedig egyszerűen tanulható módszer. Magunk vagy mások gondolkodási és viselkedési mintáinak felismerésével könnyebben elkerülhetők a vígjátékba vagy tragédiába torkolló félreértések.

Arra is rájöhetünk, melyek azok a zűrtípusok, melyeket magunk állítunk tudattalanul elő mint „sorskönyv írók”, és szabadon eldönthetjük, szükségünk van-e erre. Ha már felvettük az újrakalibrált szemüveget, új látásmódunk segítségével egy kicsit többet (több lehetőséget) érzékelünk a világból, választási lehetőséget adunk magunknak arra, hogyan éljük az életünket, sőt meglepődve tapasztaljuk, hogy hőn áhított vágyaink – megfogalmazott célokként – reális közelségbe kerültek.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg ismerőseiddel, és kövess bennünket!

AJÁNLOTT BEJEGYZÉSEK

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.