MUTASD A MÉRLEGED, ÉS MEGMONDOM KI VAGY!

Mutasd a mérleged, és megmondom ki vagy!

Mérleg? Milyen mérleg?

Mérleget boltban láttam utoljára, illetve a mama konyhájában, amikor az épp készülő süteményekhez mérte ki a hozzávalókat. Ezekből akarsz Te nekem jósolni?

Nem, kedves Olvasó és Érdeklődő! Nem tervezem, hogy szakmát váltok, és a jövőben látnoki képességeimmel keresem kenyerem. De bármilyen hihetetlennek is tűnhet első olvasásra, a mérlegedből, egyéb pénzügyi kimutatásaidból, adóbevallásaidból nem csak én, hanem a szakmánkhoz értők igen komoly következtetéseket vonhatnak le. A teljesség igénye nélkül megosztok Veletek néhány példát.

Látjuk, milyen eszközök vannak a cégedben és azt is látjuk, hogy ezen eszközöknek a forrása miből van.

Látjuk, hogy mennyire vagy tőkeerős és menyire vagy eladósodva.

Látjuk, milyen jövedelmet tudsz termelni, hiszen ne felejtsük el a vállalkozás alapdefinícióját,  miszerint a vállalkozás nem más, mint üzletszerűen végzett, a vállalkozó saját nevében és kockázatára, rendszeresen, haszonszerzés céljából folytatott gazdasági tevékenység.

Ha azt látjuk, hogy folyamatosan veszteséges vagy, újabb kérdések merülnek fel bennünk.

  • Minek vállalkozol, ha hosszú távon nincs nyereség?
  • Miből finanszírozod a veszteséges vállalkozásodat?
  • Meddig lehet fenntartani egy működő, de veszteséges vállalkozást?
  • A veszteséged valós negatív teljesítményhez, vagy esetlegesen nem megfelelően megválasztott „számviteles” értékelési módszerekhez kapcsolódik?

Ha azt látjuk, hogy nyereséged van, hidd el, akkor is jönnek a kérdések.

  • Miből van a nyereség?
  • Az alkalmazott áraid mennyire tükrözik a valós piaci viszonyokat?
  • Az alapvető tevékenységedből, vagy esetlegesen a korábban meglévő eszközeid egyéb módon történő hasznosításából keletkezett az eredmény?
  • Ha nyereséges vagy, még kérdés lehet, hogy van-e pozitív pénzáram a cégben? Marad-e kézzelfogható és számolható „cash” (pénz) a vállalkozásban?

Alapvetően eredményességedtől függetlenül is maradnak kérdéseink.

  • Milyen a kapcsolatod a könyvelőddel, a könyvvizsgálóddal?
  • Mennyire vagy tisztában a különböző adózási és elszámolási lehetőségekkel, módszerekkel, ahhoz, hogy adót tudjál optimalizálni?

Ha a fenti kérdések elolvasása után úgy gondolod, hogy van, amire Te is választ szeretnél kapni, szeretnéd tudni mit is gondolnak, gondolhatnak a cégedről a piac szereplői, hitelezőid, partnereid, esetleges befektetőid, kérdezz bátran, vagy jelentkezz képzésünkre itt! A pénz beszél! – Pénzügyekről magyarul vállalkozóknak.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg ismerőseiddel, és kövess bennünket!

AJÁNLOTT BEJEGYZÉSEK

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.