Megint gazdagabbak lettünk

MEGINT GAZDAGABBAK LETTÜNK…

Vállalkozók és Vezetők Klubja

A Monopolyt, helyesebben magyar változatát, a Capitalyt 1952-ben hazánkban betiltották annak imperialista szemlélete miatt, ugyanis itt azzal tehetünk szert előnyre, hogy a többi játékost hátrányba hozzuk. Megalkották helyette a „Teljesítsd a tervet!” című társasjátékot, amelyben az életszínvonal növelése volt a cél, és különösebb gazdálkodási ismeretet nem igényelt. Arra emlékszem, hogy banánért álltak sorba az emberek, de hogy ezért a játékért? Na, arra nem. A már sokkal inkább népszerű társasjáték, a „Gazdálkodj okosan” modern változata ma is kapható. A Brandatti Vállalkozók és Vezetők Klubja legutóbbi klubtalálkozóján folytattuk a szó szerint (!) leporolt, 1966-os kiadású játékot, amely főként a szerencsére bízza, melyik játékos lesz  a nyerő. Mi, kommandósok azonban most – a mai kor elvárásai szerint – teljesítményhez kötöttük az asztaltársaságok tőkéjének gyarapodását.

Első előadónk, dr. Kállai Mária kormánymegbízott egy kérdésünkre adott helyes válasszal szerzett is valamennyi (játék)pénzt az 1-es asztalnak. Ezután komolyra fordította a szót, és bemutatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal átalakulási folyamatát, és a „minőségi szolgálat” koncepción alapuló modellértékű kezdeményezést, mely modell iránt egyre nagyobb az érdeklődés országszerte. Dr. Németh Mónika és dr. Csíkos Zoltán főosztályvezetőkkel, egymásnak adva a stafétabotot, külön figyelmet szenteltek a kormányhivatal és a vállalkozások kapcsolatának, valamint a vállalkozásokat érintő támogatások rendszerének, melyet nemcsak bemutattak, hanem minden kérdésünket egyértelműen meg is válaszoltak.

Két előadás között Élménykommandónk ismét játékra buzdította a csapatot, de a szerencse mellett már előtérbe került a stratégiai gondolkodás, és a meggyőző tárgyalási technika szükségessége is. Hangzavar és nyüzsgés indult a Söráriumban a szükséges tárgyak megszerzésére, mely szabadon választott, de a lehetőségekhez képest törvényes módszerekkel történhetett. A csapatok vállalkozását siker koronázta.

Egy igazán sikeres vállalkozást azonban a Business show rovatunk keretében ismerhettünk meg ifj. Bognár Miklós bemutatója során. A szolnoki székhelyű, 98 embert foglalkoztató kft.-ben a fémek megmunkálása és a bonyolult gépalkatrészek gyártása – a lézervágástól a  hegesztésen át a csőhajlításig – a legmodernebb technikával történik, termékeik 75%-át pedig Nyugat-Európába exportálják. Miklós bemutatója egy izgalmas szervezeti és vezetéstörténeti folyamatot is feltárt, mely megmozgatta a közönség fantáziáját, így alig győzött a kérdésekre válaszolni. Mivel mindenről nem tudok beszámolni, az elhangzottak alapján összeállítottam számotokra némi ízelítőt:

Egy garázsból induló és sikeres családi vállalattá fejlődött cég (Bognár és Társa Kft.) receptje:

  1. Vegyünk egy becsületes, kemény, szigorú, szorgalmas, nagyban gondolkodó apát! (Beszerzési hely ismeretlen.)
  2. Szülessen a családban 2 intelligens, munkaszerető fiú! (Nevelésük időigényes, de megéri.)
  3. Az apa bővítse a cég tevékenységét, legyen innovatív, kitartó. (Kemény anyagból, pl. vasból, acélból kell készülnie ennek az alkotóelemnek.)
  4. A fiúk tanulják meg a szakma legújabb fortélyait az egyetemen! (Pár évig érleljük!)
  5. Vegyük elő az apa tapasztalatait és a fiúk által tanultakat, tegyük egy fazékba! (Óvatosan keverjük!)
  6. Töltsük meg vele a családi vállalkozást, fejlesszük folyamatosan a céget, és dolgozzunk benne szorgalmasan együtt a jövő érdekében! (Mehet a sütőbe!)
  7. Elkészült a nagy mű. (Tálalhatjuk!)

A fenti eredeti(!) receptet az ifjabbik Bognár Miklós ismertetője alapján állítottam össze, akinek végtelen szerénysége még a cég érdemeinél is szembetűnőbb. Élvezet volt őt hallgatni!

Ezen a klubtalálkozón nem csupán a játék nyertes csapatai lettek gazdagabbak értékes (!) nyereményekkel, hanem mindenki, aki megismerhette a két igen különböző szervezet, (egy állami fenntartású és egy családi vállalkozás) sikeres vezetésének és fejlesztésének titkait.

A november 8-i találkozón az Élménykommandó ismét bevetésre készül a Söráriumban. Talán az is kiderül, hogy létezik-e a minden cégre érvényes közös titok, témáink között ugyanis a marketing és a cég növekedésének dilemmái lesznek.

Van kedvetek csatlakozni és velünk növekedni? Vállalkozói Klub Szolnok

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg ismerőseiddel, és kövess bennünket!
error

Ajánlott bejegyzések

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.