2.évad 4.rész – Élmény és Kommandó a Vállalkozói Klubban

2.évad 4.rész – Élmény és Kommandó a Vállalkozói Klubban

Új lakó érkezik a mennyországba, és két ajtót pillant meg. Az egyik előtt hatalmas tömeg, a másiknál senki. Kérdi Szent Pétert: “Mire vár az a sok ember?”. “Ott lehet előadásokat hallgatni a mennyországról”. “És hova vezet a másik ajtó?” “Az bejárat a mennyországba”.

Mohácsi Andrea a Brandatti vezetési- és szervezetfejlesztési tanácsadója elérkezettnek látta az időt, hogy aktuális epizódunkban útravalót adjon a jelenlévő vezetők és vállalkozók számára. Amennyiben a fenti viccből indulunk ki, a szakpszichológus végzettségű klubvezető szándéka kiszámítható és valószínűsíthető volt: különféle kommunikációs technikákkal a “mennyország kapuja” felé terelni a klubtagokat. Ismerős? Rogyadoznak a könyvespolcokon a sikerhez, a boldogsághoz vezető utat mutató írások. Nos, Andrea egy könyvajánlóval indított, melynek címe: Hogyan legyünk boldogtalanok? (Dan Greenburg és Marcia Jacobs az önsorsrontás módszereit tudományos igényességgel vezeti le lépésről lépésre, kifejezetten a mazochista olvasóknak.)

A témakörben Andrea is adott egy-két receptet a klubtagoknak. Beszélt a metakommunikáció során ejtett árulkodó nyomokról, a játszmákról, amit mi játszunk és velünk játszanak, amik miatt beleragadunk bizonyos élethelyzetekbe, a határainkról, amelyből kilépni eszünkbe se jut, a problémák kezeléséről és az átalakítás művészetéről.  Ha valaki az előadás után kódolva és rejtetten  mégis kapott kulcsot ahhoz, hogy boldogabb  és sikeresebb  legyen, az csupán a véletlen műve. Ki ne próbáljátok!!!

Kocsis Gabriella pályázati tanácsadó a „ki, mikor, mire, hogyan és miért” pályázzon kérdést járta körül előadásában, melynek címe és végkövetkeztetése a következő: Pályázz, ha tudsz! Tény, hogy elindult a pályázati dömping, tehát a mikor kérdésre az egyértelmű válasz a most! Azért sem érdemes habozni, mert egy-egy népszerű pályázatnál nem tudni, meddig lesz nyitva a lehetőség. Persze nem könnyű átlátni a rendszert, és megtalálni a legjobban passzoló pályázatot. Sokan azért nem pályáznak, mert a pályázatírást tartják bonyolultnak, mások az elszámolási rendszert, pedig mindezekre a nehézségekre könnyen találunk segítséget. Kiderült, hogy a klubtagok többsége bevállalós, többen rendszeres pályázók, azaz vállalkozó szellemű vállalkozók, akik valószínűleg élnek a tanácsadó által felvázolt lehetőségekkel, és segítséggel.

“Klubtagjaink bemutatkozása” (Business Show) rovatunkban ezúttal a Munkalehetőség a Jövőért Nonprofit Kft ügyvezetőjét hallgathattuk meg. Fodor György, a tőle megszokott humorral kezdte előadását: a kivetítőn visszaugrott Gyurika korára, és végigkövethettük hogyan veszítette el naivitását. Nemcsak a múltja, a jelene is igen érdekes az ügyvezetőnek. Megtudhattuk, hogyan működik egy olyan cég, ahol kb. 140-180 közfoglalkoztatott számára kell értékteremtő munkát biztosítani. Így lehetséges, hogy csodaszép virágok teremnek a cég dolgozóinak a lábnyomaiban (lásd pl. a Verseghy park), hogy évente 180 tonna szemetet tüntetnek el a közterekről, továbbá egyre szebb és több kertet építenek. Többségünknek új információ volt, hogy akár rendelni is lehet a cégtől különböző munkákat, így pl. telephelyek előtti területek, sőt magánkertek rendbetételét, gondozását is. Ami különleges dilemma az igazgató esetében: jó-e az, ha a minőségi munkát végző közmunkás bejelenti, hogy a nyílt munkaerő piacon megtalálta a számításait és elhagyja a céget. Ebben az esetben a speciális munkát végző ügyvezető magasabb szempontok szerint kell, hogy megítélje a helyzetet és a veszteséget mégis sikernek kell minősíteni.

Az előadások után – mint általában – elindultak a kötetlen beszélgetések. Kicsit hallgatóztam. Rendeltek előadóinktól pályázatírást, kertépítést, többen szívesen hallgatták volna még a szakpszichológus paradox gondolatait, mások a generációs szakadékra fittyet hányva kezdtek közös gondolkodásba.

Ám ennek a napnak is vége lett, de csak azért, hogy a következő alkalommal folytatódhasson a Vállalkozók és Vezetők Klubjának összejövetele, ahol ismét meglepetéssel várjuk a jelenlegi és az új klubtagokat.

 

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg ismerőseiddel, és kövess bennünket!

AJÁNLOTT BEJEGYZÉSEK

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.